offre-emploi


Een nieuwe blik op ‘integratie’: acculturatie van zelf, cognitie en motivatie > Leuven > Joboolo BE :


Société : KU Leuven
Lieu : Leuven Flanders
Site source : Talent BE

Je hebt goede kennis van multivariabele statistiek en je bent gemotiveerd en in staat om je bij te scholen in geavanceerde statistische methoden, zoals longitudinale analyses en multilevel analyses indien nodig. Je bent zelfsturend en hebt zin voor initiatief, maar je bent ook een teamspeler die wil bijleren van anderen en anderen wil helpen waar het kan.Je beschikt over voldoende kennis van de Nederlandse (B2 niveau) en Engelse (C1 niveau) taal; meertaligheid in één van de migratietalen is een pluspunt.Je hebt een vlotte pen.Het beschikken over meervoudige culturele referentiekaders en/of ervaringen in verschillende culturele contexten is een pluspunt.In onze superdiverse samenleving, ervaren steeds meer mensen ‘psychologische acculturatie’ – een proces van veranderingen in psychologisch en gedragsmatig functioneren als gevolg van langdurig contact met een andere cultuur.

Onze huidige kennis van psychologische acculturatie is echter beperkt, mede doordat wetenschappelijke modellen van de afgelopen 60 jaar zich voornamelijk gericht hebben op culturele attitudes en identiteiten, wat een onvolledig en vereenvoudigd beeld geeft van dit complexe proces.

In het ERC-project PsychAcc ontwikkelt een team van 2 PhD-studenten, 2 Postdocs en een onderzoeksondersteuner onder leiding van Prof.

Jozefien De Leersnyder een nieuwe benadering om psychologische acculturatie te begrijpen en te bestuderen.

Vertrekkend vanuit de culturele psychologie, zullen we longitudinaal bestuderen of, naast attitudes en identiteiten, de manier waarop mensen zichzelf en hun relaties definiëren (zelfconcept), denken (cognitie) en gemotiveerd zijn (motivatie) óók verandert door contact met een andere cultuur.

Specifiek focussen we op deze processen omdat ze niet alleen psychologische basisprocessen zijn, maar ook omdat ze een belangrijke rol spelen in welzijn en schoolresultaten, en we met dit onderzoek zo ook inzicht kunnen krijgen in onderbelichte barrières tot gelijke kansen op school.

Doorheen de studies focussen we op acculturatieprocessen bij jongeren uit (vooral Turkse en Marokkaanse) minderheidsgroepen én bij jongeren uit de Belgische meerderheidsgroep en op de rol van betekenisvolle interculturele contacten (zoals vriendschappen) in de totstandkoming van wederzijds cultureel begrip. Het wetenschappelijke belang van dit onderzoek ligt in het vermogen om psychologische acculturatie opnieuw te definiëren als een veelzijdig veranderingsproces.

Maatschappelijk gezien moedigt het een verschuiving aan in hoe mensen en beleidsmakers culturele veranderingen en ‘integratie’ zien – weg van een smalle focus op de bereidheid van minderheden en naar het erkennen van de vaak onzichtbare aard van deze processen die iedereen beïnvloeden.Dit doctoraatstraject omvat het eerste ‘werkpakket’ uit dit grote Europees gesubsidieerde onderzoek en focust op de vraag óf er inderdaad acculturatie plaatsvindt in zelfconcept, cognitie en motivatie.

In een eerste cross-culturele studie in België, Turkije en Marokko zullen de meetinstrumenten getest worden en cross-culturele verschillen onderzocht worden.

Die uitkomsten nemen we mee om een 24 maanden durende studie op te zetten bij 3000 adolescenten uit etnische minderheids
- en meerderheidsgroepen in 40 Vlaamse middelbare scholen.

Beide datasets vormen de basis om de onderzoeksvragen op een kwantitatieve manier te beantwoorden en een artikel-gebaseerd doctoraat te schrijven tegen de zomer van 2028. Op inhoudelijk vlak zul je begeleid worden door Prof.

Jozefien De Leersnyder en een nader te bepalen co-promotor en word je ingebed in een warm team met wekelijkse meetings.

Voor alle praktische aspecten van de dataverzameling word je als PhD-onderzoeker bijgestaan door een onderzoeksondersteuner (zie andere vacature) en een team van jobstudenten. Tijdens je 4-jarige aanstelling:

verricht je onderzoek naar bovengeschetst thema, met het oog op het behalen van een doctorstitel publiceer je Engelstalige artikelen in erkende internationale wetenschappelijke tijdschriftenneem je actief deel aan internationale congressen en help je bij de organisatie van lokale studiedagen en congressen verleen je in beperkte mate (max.

10% van je tijd) onderwijsassistentie bij vakken in de Bachelor of Master in de Psychologische en/of Pedagogische wetenschappen Het onderzoek zal uitgevoerd worden binnen het Centrum voor Sociale en Culturele Psychologie (CSCP) dat deel uitmaakt van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschapen.

Het CSCP geniet een internationale uitstraling in het vakgebied en is toonaangevend en innovatief wat betreft onderzoek naar acculturatie, samenleven in diversiteit, culturele en gender diversiteit en affectieve processen.

Aan het CSCP zijn 5 vrouwelijke professoren verbonden alsook een zeer divers team van ongeveer 20 doctoraatstudenten en postdoctorale onderzoekers.

Vanuit een kritische maar constructieve houding doen ze samen onderzoek naar bovengenoemde thema’s en houden ze wekelijkse seminaries en een jaarlijkse retraite.Wij bieden een voltijdse tewerkstelling (100%; 38u per week) als doctoraatsbursaal voor een periode van 1 jaar.

Bij een positieve evaluatie wordt de aanstelling verlengd met nog eens 3 jaar (totaal:

4 jaar). Begeleiding in jouw groeiproces als onderzoeker door een jonge en gedreven promotor en een co-promotor(team) dat we samen bepalen afhankelijk van jouw specifieke interesses. Startdatum 1 september 2024.Je krijgt de gelegenheid om deel te nemen aan nationale en internationale conferenties om je eigen onderzoek te presenteren en de mogelijkheid om je bij te scholen in het kader van dit project.Uitstekende verloning en voordelen, inclusief ziekteverzekering, 35 dagen vakantie, vakantiegeld, eindejaarspremie, etc.
KU Leuven
Leuven Flanders




Nouvelle recherche d'emploi Een nieuwe blik op ‘integratie’: acculturatie van zelf, cognitie en motivatie

Plus d'offres KU Leuven







Offres d'emploi fournis par offre-emploi ==> Belgium